Dominkanska republiken

Vi firade jul under palmer i Dominikanska republiken. Naturen där är så otroligt vacker, och vi hade verkligen super väder hela resan: två mulna (men varma) dagar av 14, de övriga var soliga från morgon till kväll.

Vi åkte en utfärd till Saona island, otroligt vackert! På tillbakavägen stannade vi vid natural piscina. Jättefint, lite onödigt mycket väntande bara och hade önskat mig lite mera tid på själva ön.

Dominkanska republiken levererade verkligen med sol, värme och vacker natur. På shopping skall man dock inte åka här, allt är dyrt. Alla pris var också i dollar, vilket kan vara värt att notera, vi hade växlat till dominkanska pesos.

Köpenhamn och Malmö

Planerar ni inkommande sommar redan? Det gör vi, vi får se vad vi hittar på! Här kommer ett tips från förra sommaren, då åkte vi till Köpenhamn hela familjen. Vi körde en heldag på Tivoli och det var faktiskt lyckat!

Boendet i Köpenhamn är inte precis billigt och vi övernattade därför i Malmö! Vi lämnade våra väskor på stationens förvaring för dagen och efter att vi var klara med Tivoli hämtade vi väskorna och hoppade på direkta tåget till Malmö. Det tar under 30 minuter och det lönar sig att köpa en familjebiljett. Smidigt och lätt, och sparar dessutom några ett par hundra euro.

Enligt ursprungliga planen skulle vi ha åkt för att kolla på inspelning av Sommarlov programmet tidigt följande morgon. Men eftersom de lovat regn och ena barnet varit lite krasslig efter kombinationen sol och snurrande på tivoli, beslöt vi att skippa det. Annars var det super service på hotellet, de erbjöd att packa en korg med mat till de som ville åka och kolla på inspelning. Istället blev det lugn takt med promenad i stan, och så hittade vi några fina parker.

Efter 2 övernattningsr i Malmö, tog vi tåget till Köpenhamn och förverkligade ena barnets långvariga dröm om att få delta i en Build a bear workshop.

Sedan ännu lite mat på Sticks n Sushi, som erbjuder goda alternativ även för fiskallargiker innan vi åkte hemåt igen. Riktigt lyckade dagar som avslutning till min studieledighet och semester.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby

Astrid Lindgrens värld har länge varit ett ställe dit jag haft lust att åka. Vi har väntat på att båda barnen skulle vara gamla nog att förstå och känna till alla sagor. När det yngre barnet sedan längtande och önskade att åka dit, bestämde vi oss för att boka det för sommaren. Det blev en födelsedagspresent och vi firade faktiskt 6-årsdagen på Astrid Lindgrens värld. Helt perfekt, födelsedagsbarn får gratis inträde på sin födelsedag.

Vi började med Lotta på Bråkmakargatan, det var precis här som de filmat in.

Ronja Rövardotter

Små stugor, var detta kanske Kajsa Kavats stuga?Här åt vi lunch, som faktiskt får helt bra betyg.

Karlsson på taket var en av barnens favoriter

Nils Karlsson pysslings hus var kul

Emil i Lönneberga var kanske en av de egna favoriternaPippi var en säker favorit, här var de mest obekväma sittplatserna dock. Personligen tyckte jag mera om de andra sagornas flreställningar.

Bröderna Lejonhjärta

Omgivningen var helt fantastisktVi bodde på hotell Ronja som inte hade fått så väldigt bra betyg via tripadvisor men vi tyckte det funkade bra. Rummen var rymliga och restaurangen ok. Då det regnade andra dagen stannade vi och poolade vid gymets spa förmiddagen och fick ha det för oss själva. Riktigt bra! Förberedda med stövlar fortsatte vi efter att det värsta regnet lagt sig. Det blev varmt och soligt igen tur nog!

Bästa tipsen inför Astrid Lindgrens värld?

– Kom i tid, kön kan ringla sig flera kilometer vid öppningstid.

– Ladda ner appen för att planera vilka föreställningar ni vill se.

– Lämplig ålder för att få det mesta ut av besöket är från 5 år uppåt. Det fanns massor med riktigt små toddlers och de orkade inte sitta stilla.

– Reservera tid för att göra annat också än att springa mellan föreställningarna. I Lekladan kan man tex hoppa ner i från förhöjning. Drömmen för barnen!

– Utnyttja födelsedagsbarnets rabatt! Gratis inträde för födelsedagsbarn.

– Förbered besöket med att läsa olika sagor av Astrid Lindgren. Vi var bekanta med alla sagor som var framme i världen och det var roligt. Vi köpte Mio min mio för högläsning under resan och den förblev en favorit för hela familjen, även om just den sagan inte var framme i världen.

Rekommenderar verkligen Astrid Lundgrens värld riktigt varmt. Var förberedd på en massa människor dock, det är ett populärt ställe.

Linköping

Sommarens roadtrip i Sverige började med att vi åkte över med färjan till Stocholm. Första destinationen var alinköping där vi besökte släkt. Vi stannade på vägen också vid Kinda kanal och såg på slussarna.

Efter övernattning i Linköping körde vi vidare till Vimmerby och Astrid Lindgrens värld, som förtjänar ett helt eget inlägg.

Efter två nätter i Vimmerby bar det av till Norrköping. Vilken sympatiskt stad!

Vi besökte Visualiserings centrum, som hade gratis utställningar. Rekommenderar varmt.

Norrköping var en härlig sommarstad med fina parker och blev en fin avslutning på roadtrippen Stockholm-Linköping-Vimmerby-Norrköping.

Mariehamn

Ibland får vi åka med på min sambos arbetsresor, och när destinationen var Åland och Mariehamn så tackade vi såklart JA! Vi åkte med ett fruktansvärt tidigt tåg från Helsingfors till Åbo, därifrån vi tog färjan till Mariehamn.

I Mariehamn dumpade vi packningen på hotellet och gick raka vägen till Ålands sjöfartsmuseum där vi mötte upp en gammal studiekompis och hennes dotter.

Till sjöfartsmuséet hör utöver det vanliga muséet även Segelfartget Pommern. Jag rekommenderar verkligen, tror vi var över 2 timmar på muséet och barnen hade nog gärna stannat ännu längre.

Själva Pommern var intressant, man kunde klä ut sig, pröva på att sy, dansa och längst ner fanns en audiovisuell installation över hur det kunde vara att segla i storm. Så intressant!

Museet var överlag väldigt barnanpassat, inne på vanliga museet fanns det skattjakt och ”rör och gör” punkter då man kunde bl.a. klättra i master, styra fartyg i simulator, sjunga karaoke, slå knopar och en massa annat.

Det fanns också Råttan Rubys fartyg och undervattens värld, så fint och underhållande!

Motvilliga barn fick vi dra med oss vid middagstider till ÅSS. Supermysigt ställe med god mat!

Ganska möra i kroppen efter en fin dag gick jag med barnen till hotellet medan sambon gått på soundcheck till sitt gig. Vårt hotell hade jättefint poolområde utomhus, barnen tog ett dopp där. Men vi förflyttade oss till inomhuspoolen där vattnet var varmare, ett perfekt slut på en toppen dag!

Följande dag hann vi inte med så mycket mer än promenad till Lilla holmen innan det var dags att ta färgan till Åbo igen.

En rolig och lyckad snabbvisit! Hoppas det blir mera Åland snart igen.

Camp de mar

En av dagarna då vi hade hyrt bil åkte vi till Camp de mar och restaurangen Illeta. Restaurangen ligger på en liten ö dit man kommer längs med en lång smal bro. Otroligt fint läge, och maten var också väldigt god. Till Illeta behöver man boka bord, eller så gör man som vi gjorde och tar en tidig lunch. Vi fick bord utan bokning och det var lugnt och skönt på Illeta.

Eftersom det var en så otroligt het dag, kändes det att det var för lång väg att gå till bilen och hämta simkläder i +44 grader efter lunchen. Men nästa gång skall vi ta en heldag här med lunch och snorkling.

Ursprungligen hade i också tänkt åka till Port Andratx, men det var helt enkelt för varmt. Vi tog istället en paus på FAN shoppingen och svalkade av oss i butikerna. Men Port Andratx ligger på vår Mallorca lista för kommande resor!

Calvari steps och Puerto Pollenca

En mulen förmiddag styrde vi bilen mot Pollenca för att besöka Calvari stepsen.

365 trappsteg (en för varje dag i året) senare var vi framme. Har man tur är cafét öppet och det hålls av en svensk kvinna. Och utsikten är fin den också.

På vägen tillbaka till bilen stack vi oss in i några små butiker också. Mistika är min favorit! Den finns också i Puerto Pollenca.

Vi åkte ner till Puerto Pollenca för lunch och sedan blev det fint och soligt väder! Perfekt för ett dopp i havet.

Mallorca 2019

Kanske dags att uppdatera med några inlägg om sommarens resor den här regniga söndagen. Vi är lyckligt lottade som hade möjlighet att vara lediga hela familjen nästan hela sommaren, så vi hann med mycket. Vi började traditionsenligt med Mallorca.

Huset vi hyr vid havet har blivit som vårt andra hem. Jag kan aldrig se mig mätt på turkosa havet, och lugnet som man känner där vid havet är otroligt.

Sällskap hade vi igen i år av Danni&Co och dessutom Maria och lilla Anton. Lycka för både stora och små. Det blev flera varv till såväl hamnen, Funpark som utvidgst till Funworld och bl.a. Royal beach för milkshakes och drinkar.

Givetvis blev det också många varv till stammisen Playero.

Vi var också första gången på cirkus som råkade vara i stan. Det var faktiskt roligt! Inga djur hade dom i sina nummer heller. Varm rekommendation till Cirk historic Raluy.

Vi stannade dryga 4 veckor på Mallorca så vi hann med utfärder till bl.a. Cala Bona och Camp de mar, och sista dagarna bodde vi i Palma. Men mera om det i egna inlägg!

Visst saknar man redan tillbaka, tur är det att resan inför nästa sommar redan är bokad.

Maya rivieran

Under julen åkte vi några veckor till Mexico och det är många som undrar hur tryggt det är där. Mexico är ett stort land och det är stor skillnad om man åker till Mexico city eller t.ex. Delstaten Quintana Roo som vi åkte till. Maya rivieran är trygg att åka till, och säkerhetsåtgärderna på hotellena som vi bott på är noggranna. Du kommer inte in eller ut från hotellområdet utan att det registreras.

Vår målsättning med resan var inte att åka runt på sightseeing och hinna pricka av så mycket som möjligt, tvärtom. Det här var två veckor för att varva ner, vila, läsa, inte behöva laga mat själv, simma och njuta av ljuset och värmen. Därför lämpade sig den här semestern perfekt för oss.

Plus med vårt hotell var att det fanns strand med strandpool, restaurangerna var bra, vattenpark och en bra barnklubb med varierande program (bowling, sushi making, pyssel, film, olympiader osv). Rummen var rymliga och balkongen mysig. Hotellet var stort, vilket kanske i sin helhet tog bort lite mysfaktor. Men storleken gjorde också att det aldrig kändes som fullspäckat fast det var högsäsong.

Och julen då? Jultomten anlände till stranden med vattenskoter på dagen. Vi hade paketöppning på rummet på dagen med lite små paket vi tagit med oss. Till kvällens middag sparade vi ett paket och sedan fick man träffa jultomten igen som delade ut ett paket var.

Några varv till Playa del carmen blev det också.

Hur långe tar det att flyga dit då? 11.40h dit och ungefär 10h tillbaka. Tidsskillnaden -7h gjorde att man vaknade tidigt de två första dagarna (05.30) men sedan jämnade det ut sig. Väl hemma igen gick det några dagar med attbarnen lade sig lite senare och sov länge på morgonen. Det var nyår och ledigt så det passade riktigt bra. Tycker den här tidsskillnaden var lättare att hantera än t.ex. då man kommer hem från Thailand.

Lite ledsamt var det att skiljas från sin älsklings vuxen på miniklubben den sista kvällen. Och visst sade vi alla, att vi gott hade kunnat stanna en vecka till.

When in Copenhagen

Åkte till Köpenhamn på årlig getaway med min vän Linda i början av September. Det var min första gång i Köpenhamn!

Vårt flyg var försenat så var framme senare än beräknat, men tur att tåget gick direkt från flygfältet smidigt.

Dumpade packningen på hotellet och gick till Matcha baren som låg intill hotellet som den matcha fantast jag är.

En promenad och liten titt in i några butiker blev det såklart genast.

Vi hade bokat bord på Osteria 16 i Västerbro där vi fick en antipasti meny med 8 smårätter. Restaurangen är liten och småbohem med omaka tallrikar och vänlig personal.

Efter middagen gick vi mot Tivolin som var fantastiskt fin i mörkret som lagt sig.

En fantastisk avslutning på första dagen i Köpenhamn.

Följande morgon började vi med en sväng till Ørstedtsparken.

Efter det promenerade vi mot Nyhavn. Stannade såklart i många butiker på vägen.

Nyhavn var precis sådant som jag föreställt mig, minus turistmängden då. Måste faktiskt säga att enda minuset med Köpenhamn var enorma turistflödet. Har kanske inte upplevt liknande någonstans än i Magic Kingdom i Florida.

Lunchade på Raw 42, det var gott och hälsosamt. Men tyvärr var servicen under all kritik.

För att balansera upp allt hälsosamt drog jag till med en bubbelvåffla senare som paus allt shoppande.

Såg småkul demo av föreställning då vi promenerade till hotellet för attgöraossklara inför kvällens middag.

Och kvällens middag var verkligen resans höjdpunkt!

GRO spiseri ligger på en rooftop farm högt ovan taken. Mitt bland odlingarna finns ett växthus där det serveras närproducerad mat i långbord.

Det var en helt fantastiskt upplevelse. Solen gick ner ovan taken och det tändes en brasa. Kaniner och höns fanns det också.

Vill mat haffa en plats på GRO så skall man vara ute i god tid med bokningen. Vi hade tur då vi ställt oss i kö och råkade få avboksde platser i sista stund.

Riktigt nöjda och belåtna skippade vi drinkar på stan och åkte till hotellet för att sova. Det blev en ganska sen kväll ändå, och nästa morgon var man tacksam över att man skippat festandet.

Sista dagen hann vi ännu med en shoppingrunda innan vi tog lunch på Sushi n Sticks vid Tivoli. Det var väldigt gott! Jag är fiskallergiker men hittade ändå alternativ för mig. Litet minus för välfigt långsam service och att vår mat kom helt olika tider.

Köpenhamn var på alla sätt fint! Nu gäller det att börja fundera på nästa års getaway. Vi har kört Stockholm, Tallinn och Köpenhamn nu sedan 2010 (?). Alltid lika lyckat!