Mariehamn

Ibland får vi åka med på min sambos arbetsresor, och när destinationen var Åland och Mariehamn så tackade vi såklart JA! Vi åkte med ett fruktansvärt tidigt tåg från Helsingfors till Åbo, därifrån vi tog färjan till Mariehamn.

I Mariehamn dumpade vi packningen på hotellet och gick raka vägen till Ålands sjöfartsmuseum där vi mötte upp en gammal studiekompis och hennes dotter.

Till sjöfartsmuséet hör utöver det vanliga muséet även Segelfartget Pommern. Jag rekommenderar verkligen, tror vi var över 2 timmar på muséet och barnen hade nog gärna stannat ännu längre.

Själva Pommern var intressant, man kunde klä ut sig, pröva på att sy, dansa och längst ner fanns en audiovisuell installation över hur det kunde vara att segla i storm. Så intressant!

Museet var överlag väldigt barnanpassat, inne på vanliga museet fanns det skattjakt och ”rör och gör” punkter då man kunde bl.a. klättra i master, styra fartyg i simulator, sjunga karaoke, slå knopar och en massa annat.

Det fanns också Råttan Rubys fartyg och undervattens värld, så fint och underhållande!

Motvilliga barn fick vi dra med oss vid middagstider till ÅSS. Supermysigt ställe med god mat!

Ganska möra i kroppen efter en fin dag gick jag med barnen till hotellet medan sambon gått på soundcheck till sitt gig. Vårt hotell hade jättefint poolområde utomhus, barnen tog ett dopp där. Men vi förflyttade oss till inomhuspoolen där vattnet var varmare, ett perfekt slut på en toppen dag!

Följande dag hann vi inte med så mycket mer än promenad till Lilla holmen innan det var dags att ta färgan till Åbo igen.

En rolig och lyckad snabbvisit! Hoppas det blir mera Åland snart igen.

Camp de mar

En av dagarna då vi hade hyrt bil åkte vi till Camp de mar och restaurangen Illeta. Restaurangen ligger på en liten ö dit man kommer längs med en lång smal bro. Otroligt fint läge, och maten var också väldigt god. Till Illeta behöver man boka bord, eller så gör man som vi gjorde och tar en tidig lunch. Vi fick bord utan bokning och det var lugnt och skönt på Illeta.

Eftersom det var en så otroligt het dag, kändes det att det var för lång väg att gå till bilen och hämta simkläder i +44 grader efter lunchen. Men nästa gång skall vi ta en heldag här med lunch och snorkling.

Ursprungligen hade i också tänkt åka till Port Andratx, men det var helt enkelt för varmt. Vi tog istället en paus på FAN shoppingen och svalkade av oss i butikerna. Men Port Andratx ligger på vår Mallorca lista för kommande resor!

Calvari steps och Puerto Pollenca

En mulen förmiddag styrde vi bilen mot Pollenca för att besöka Calvari stepsen.

365 trappsteg (en för varje dag i året) senare var vi framme. Har man tur är cafét öppet och det hålls av en svensk kvinna. Och utsikten är fin den också.

På vägen tillbaka till bilen stack vi oss in i några små butiker också. Mistika är min favorit! Den finns också i Puerto Pollenca.

Vi åkte ner till Puerto Pollenca för lunch och sedan blev det fint och soligt väder! Perfekt för ett dopp i havet.

Mallorca 2019

Kanske dags att uppdatera med några inlägg om sommarens resor den här regniga söndagen. Vi är lyckligt lottade som hade möjlighet att vara lediga hela familjen nästan hela sommaren, så vi hann med mycket. Vi började traditionsenligt med Mallorca.

Huset vi hyr vid havet har blivit som vårt andra hem. Jag kan aldrig se mig mätt på turkosa havet, och lugnet som man känner där vid havet är otroligt.

Sällskap hade vi igen i år av Danni&Co och dessutom Maria och lilla Anton. Lycka för både stora och små. Det blev flera varv till såväl hamnen, Funpark som utvidgst till Funworld och bl.a. Royal beach för milkshakes och drinkar.

Givetvis blev det också många varv till stammisen Playero.

Vi var också första gången på cirkus som råkade vara i stan. Det var faktiskt roligt! Inga djur hade dom i sina nummer heller. Varm rekommendation till Cirk historic Raluy.

Vi stannade dryga 4 veckor på Mallorca så vi hann med utfärder till bl.a. Cala Bona och Camp de mar, och sista dagarna bodde vi i Palma. Men mera om det i egna inlägg!

Visst saknar man redan tillbaka, tur är det att resan inför nästa sommar redan är bokad.

Maya rivieran

Under julen åkte vi några veckor till Mexico och det är många som undrar hur tryggt det är där. Mexico är ett stort land och det är stor skillnad om man åker till Mexico city eller t.ex. Delstaten Quintana Roo som vi åkte till. Maya rivieran är trygg att åka till, och säkerhetsåtgärderna på hotellena som vi bott på är noggranna. Du kommer inte in eller ut från hotellområdet utan att det registreras.

Vår målsättning med resan var inte att åka runt på sightseeing och hinna pricka av så mycket som möjligt, tvärtom. Det här var två veckor för att varva ner, vila, läsa, inte behöva laga mat själv, simma och njuta av ljuset och värmen. Därför lämpade sig den här semestern perfekt för oss.

Plus med vårt hotell var att det fanns strand med strandpool, restaurangerna var bra, vattenpark och en bra barnklubb med varierande program (bowling, sushi making, pyssel, film, olympiader osv). Rummen var rymliga och balkongen mysig. Hotellet var stort, vilket kanske i sin helhet tog bort lite mysfaktor. Men storleken gjorde också att det aldrig kändes som fullspäckat fast det var högsäsong.

Och julen då? Jultomten anlände till stranden med vattenskoter på dagen. Vi hade paketöppning på rummet på dagen med lite små paket vi tagit med oss. Till kvällens middag sparade vi ett paket och sedan fick man träffa jultomten igen som delade ut ett paket var.

Några varv till Playa del carmen blev det också.

Hur långe tar det att flyga dit då? 11.40h dit och ungefär 10h tillbaka. Tidsskillnaden -7h gjorde att man vaknade tidigt de två första dagarna (05.30) men sedan jämnade det ut sig. Väl hemma igen gick det några dagar med attbarnen lade sig lite senare och sov länge på morgonen. Det var nyår och ledigt så det passade riktigt bra. Tycker den här tidsskillnaden var lättare att hantera än t.ex. då man kommer hem från Thailand.

Lite ledsamt var det att skiljas från sin älsklings vuxen på miniklubben den sista kvällen. Och visst sade vi alla, att vi gott hade kunnat stanna en vecka till.

When in Copenhagen

Åkte till Köpenhamn på årlig getaway med min vän Linda i början av September. Det var min första gång i Köpenhamn!

Vårt flyg var försenat så var framme senare än beräknat, men tur att tåget gick direkt från flygfältet smidigt.

Dumpade packningen på hotellet och gick till Matcha baren som låg intill hotellet som den matcha fantast jag är.

En promenad och liten titt in i några butiker blev det såklart genast.

Vi hade bokat bord på Osteria 16 i Västerbro där vi fick en antipasti meny med 8 smårätter. Restaurangen är liten och småbohem med omaka tallrikar och vänlig personal.

Efter middagen gick vi mot Tivolin som var fantastiskt fin i mörkret som lagt sig.

En fantastisk avslutning på första dagen i Köpenhamn.

Följande morgon började vi med en sväng till Ørstedtsparken.

Efter det promenerade vi mot Nyhavn. Stannade såklart i många butiker på vägen.

Nyhavn var precis sådant som jag föreställt mig, minus turistmängden då. Måste faktiskt säga att enda minuset med Köpenhamn var enorma turistflödet. Har kanske inte upplevt liknande någonstans än i Magic Kingdom i Florida.

Lunchade på Raw 42, det var gott och hälsosamt. Men tyvärr var servicen under all kritik.

För att balansera upp allt hälsosamt drog jag till med en bubbelvåffla senare som paus allt shoppande.

Såg småkul demo av föreställning då vi promenerade till hotellet för attgöraossklara inför kvällens middag.

Och kvällens middag var verkligen resans höjdpunkt!

GRO spiseri ligger på en rooftop farm högt ovan taken. Mitt bland odlingarna finns ett växthus där det serveras närproducerad mat i långbord.

Det var en helt fantastiskt upplevelse. Solen gick ner ovan taken och det tändes en brasa. Kaniner och höns fanns det också.

Vill mat haffa en plats på GRO så skall man vara ute i god tid med bokningen. Vi hade tur då vi ställt oss i kö och råkade få avboksde platser i sista stund.

Riktigt nöjda och belåtna skippade vi drinkar på stan och åkte till hotellet för att sova. Det blev en ganska sen kväll ändå, och nästa morgon var man tacksam över att man skippat festandet.

Sista dagen hann vi ännu med en shoppingrunda innan vi tog lunch på Sushi n Sticks vid Tivoli. Det var väldigt gott! Jag är fiskallergiker men hittade ändå alternativ för mig. Litet minus för välfigt långsam service och att vår mat kom helt olika tider.

Köpenhamn var på alla sätt fint! Nu gäller det att börja fundera på nästa års getaway. Vi har kört Stockholm, Tallinn och Köpenhamn nu sedan 2010 (?). Alltid lika lyckat!

Viimsi med barnen

Jag fyndade tur-retur resor för mig och barnen till Tallinn för ynka 16 euro, så tog dem på en miniresa medan sambon jobbade. Utanför terminalen hoppade vi på en taxi till Viimsi där vi bodde på Viimsi Spa. Jag hade gjort en liten miss, och inte kollat att hotellet har AC, så vårt rum var lite i varmaste laget under värmeböljan.

Vi kollade in hotellets innelekplats med café med diverse undulater och gnagare som var lite slitet men barnen gillade. Orsaken till hotellvalet var deras spa som hade ingång till H2O vattenparken. Spa var verkligen fint, men jag fick mig en liten tankeställare då de meddelade att vår 6-åriga pojke inte fick följa med mig till omklädningsrummet. Tydligen så är det inte tillåtet efter att barnet fyllt 5. Slutligen så löstes det genom att en manlig representant följde honom och vi möttes utanför omklädningsrummet. Samma procedur när vi skulle ut.

Själva vattenparken visade sig vara bra för 6-åringen som är över 120cm, men den yngre med 110cm fick inte åka i så många åk. Kul var det ändå och själva spat hade helt säkert varit helt tillräckligt för oss, så pass stort var det.

På kvällen hade vi bord bokat till NOA, den här gången till den vanliga sidan och vi fick sitta ute i det fina vädret. Barnen sprang och lekte vid standen och plockade stenar. Det var just precis som det skall vara en fin sommarkväll. NOA ligger några km från viimsi spa, så vi promenerade båda vägarna. Speciellt promenaden hem längs med havet var så fin!

Vi stannade en natt och det var precis lagom. Barnen lekte ännu på lekplatsen en stund innan vi tog taxin tillbaka till båten där det fanns massor med program för hela hemresan. Riktigt bra resa!

Recept på lyckat veckoslut i Tallinn

Vi bokade ett veckoslut för oss vuxna till Tallinn som var mer än lyckat. Vi körde på säkra kort och bokade enbart sådant som vi visste var bra. Här kommer receptet:

Boka biljetter Megastar till Tallinn. Ifall du märker att du klåpat bokningen och först ombord märker att du egentligen befinner dig på Star, sätt dig på ala carte, avnjut lunch och avlägsna dig 2 timmar senare då båten kommer i hamn.

Checka in på Swissotel och dumpa packningen där, ta en snabb runda på stan innan tidig middag på Manna la roosa. Strosa runt i gamla stan resten av kvällen och ta dig till hotellets horisont bar på 36:te våningen och haffa de sista fönsterplatserna lagom för solnedgång och drinkar.

Ta en sovmorgon och avnjut hotellets brekkare. Ta en promenad till Telliskivi och stosa runt bland loppisar, popup affärer och restauranger. Luncha på La Tabla för prisvärd mexikansk mat och snygga mocktails. Promenera tillbaka till hotellet via gamla stan och stick dig in till någon av klänningsbutikerna på vägen och fynda.

Släng upp fötterna en stund innan uppfräschning inför kvällens restaurangbesök. Hoppa på en taxi till Viimsi, restaurang NOA och Chefs hall. Gå ut i kvällssolen vid havet med ditt vinglas mellan rätterna. Njut av den fantastiska maten och avrunda kvällen med ett glas ute på terrassen innan ni tar taxin till hotellet för att ta sovmorgon nr.2.

Ta en runda på stan och handla en bunt pioner för någon euro styck med dig hem. Bege dig mot färjan och njut av solsken ute på däck efter lunch.

Sommaren i City

Vi har ju brukat göra en roadtrip till Sverige varje sommar men nu blev det inte av eftersom vi var alltför sent ute för att boka något till ett vettigt pris: Men vädret var ju alldeles fantastisk här hemma också så det passade ju mer än väl att hitta på saker hör också. Här kommer några tips av vilka många kan funka även nu på hösten!

Cykla till Hanaholmen för ett glas i vinbaren och njut av fin utsikt.

Casinostranden på Drumsö är långgrund och har en lekpark samt ett mysigt café med hängmattor. Vill man ha det lite lugnare så finns det flera klippor och mindre ständer att hänga på och njuta av soliga dagar eller solnedgångar.

Vi åkte också till Alberga friluftsbad en dag, men dessvärre kan jag inte rekommedera stället. Överdrivet fullsmockat och ingen chans till skugga. Angrybirdsparken med linbana som ligger utanför får dock tummen upp av barnen.

Inne i centrum kan man också gå omkring länge och upptäcka parker och små butiker. Vi gjorde Rödbergen en dag med barnen och gick in på olika gallerier, Robertin herkku godisbutiken och kollade länge i Ziccos fönster på leksaker.

National muséet hade i sommar en Barbieutställning och uppe på vinden finns det en massa roligt för barn att göra.

När det var dags för mig att jobba igen besökte barnen Korkee och Högholmen.

Zippy klätterparken i Lillhoplax och Puuhapark i Vichtis.

Trampolinparken Rush testade vi också, det var superkul, också för mig!

Tammerfors

När min sambo jobbade några dagar i Tammersfors på sommaren åkte jag och barnen med. Vi kollade in Pikku kakkonens lekpark och utsikstornet i Pyynikki den första dagen.

Andra dagen blev det Särkänniemi hela dagen lång, jag och barnen gick igenom Koiramäki, akvariet, angrybirdsparken och åkte de maskinerna som båda barnen fick åka. På kvällen kom min sambo med och då fick äldre barnet åka lite tuffare åk när vi kunde dela på oss. Särkänniemi överraskade positivt, jag upplevde att det fanns mycket mera ställen att pausa och pusta ut lite i lign och ro emellan. Barnen ger 52 stjärnor på skalan 1-5. Vi avslutade kvällen på pizzeria Napoli som har 100 pizzor på listan, supergott och värt en liten stunds köande.