Montmartre

Det är ju ungefär en evighet sedan Paris, men bättre sent än aldrig osv.

Sista dagen i Paris började vi med att gå upp till Sacre coeur basilikan. Fin vy över staden!

Efter det promenerade vi runt i Montmartre en stund. Nästan alla butiker var stängda men kilade in i Petit Bateau o köpte pyjamasar till barnen. Och klart att Moulin Rouge skulle fotas också.


Härifrån tog vi oss förbi Bastiljens opera till Promenad Plantée som är en park ovan taken som är byggd på en viadukt. Bl.a. filmen Before sunset har en scen inspelad här.


Ännu hann vi med luch och strosande i Marais några små butiker innan det var dags att åka mot flygfältet och hem igen.

Annonser

Mera Paris

Dag två i Paris började vid Notre Dame. I Paris råder som ni kanske vet ett förlängt undantagstillstånd och enligt officiella bedömningen ligger terrorhotet i Frankrike på nivå 2 av 3. Det innebar flera kontroller av väskor vid t.ex. Varuhus och beväpnade vakter överallt. Jag tycker att det bidrog till en känsla av säkerhet.


Invid Notre Dame ligger Shakespeare & company, en bokhandel som sedan 1922 har sålt engelska böcker i Paris. Bokhandeln vandaliserades och förstördes under andra världskriget och öppnades pånytt på den nuvarande adressen efter kriget. Man fick inte fotografera inne, men det var böcker från golv till tak, och med en stege kunde man komma åt det man ville. Tänk om man kunde vara en hel dag på ett sådant fantastiskt ställe?! En skulle ju inte tacka nej till det.


När vi nådde Luxemburg parken tittade solen fram och vi satt en stund och njöt i parken som är så fin.Vi åt lunch på legendariska Café de Flore där bl.a. Sartre och Simone de Beauvoir i tiderna var stammisar. Råkade gå ett bord utanför Cafét, riktigt mysigt! Glömde tydligen att fota här.

Köpte med hem macaroons från Ladurée påvägen förbi Sorbonnes universitet.

Vi gick till Rodin muséet och köpte biljetten som gav åtkomst till parken. Martta jobbar med konst och är mycket mera insatt än jag men Tänkaren (Le penseur) kände jag också igen.


Härifrån gick vi till Eiffeltornet där vi mötte upp Marttas kompis från Mexico över ett glas vin på ett café i närheten.


Vi hann också in till Galerie Lafayette en sväng. Så fint! Och vyn över staden från leksaksavdelningen var fantastisk.


Middag åt vi på Hotel Amour, stämningen var mysig och platsen grönskande. Maten var ok. Dålig bild här nedan men ni kanske förstår stämningen.


Tänk vad mycket man hinner under en dag!

Lördag i Paris

Tänk att det gått en vecka redan sedan vi landade i Paris. Lite förvirrade över hur vi skulle ta oss till Hotellet, men efter tåg och trängande i olika metron hittade vi fram till vårt hotell i Montmartre.


Vi hade tre dagar på oss men en hel del som  vi ville se. Vi började med lunch i Montmartre för sedan att åka till Triumfbågen därifrån vi strosade ner längs med Champs elysees.


Därifrån fortsatte vi till Tuilerieträdgården.


Från Tuileriträdgården gick vi till Louvren


Därifrån gick vi till Le Marais där vi stack oss in i en och annan liten söt affär. Hittade bland annat söt enhörningslampa, ljuvliga kort och härliga affisher från OMY för färgläggning för en struntsumma.Vi hann med ett glas vin innan middag på Chez Janous le petit italien. Väldigt mysigt ställe!

Väldigt bra första dag i Paris.

Paris!

Ekorrhjulet rullar på och för att det hela inte skall bli alltför lätt med heltidsjobb, två barn under skolålder och sambo som jobbar kvällar och veckoslut så påbörjade masterschool och skall ta högre YH-examen! Nöjd och glas över beslutet än så länge, men urlycklig över att jag om dryga tre veckor får ett avbrott i vardagen då jag åker till PARIS!

Så jag behöver de bästa tipsen för att få uppleva Paris ett höstigt veckoslut i oktober! Vad skall man inte missa?

flat,800x800,070,f.u4

Stockholm levererade

Stockholm blev sista stoppet för oss innan hemresan. Vi bodde vid Globen och första kvällen googlade jag snabbt den närmaste lekparken för barnen för att de skulle få springa av sig lite. Lekparken visade sig ligga i ett väldigt mysigt område med trähus, det var riktigt lugnt och stilla. Förvånaden var stor då vi råkade hitta en riktigt pärla till restaurang bakom knuten: Gamla Enskede matbod. Mysigt, gott och massor poäng till stället.
Följande morgon skulle sambon jobba så det var jag och barnen hela dagen direkt från morgonen. Vi började med utmaning buffébrekkare med en 4 och 5 åring. Alltid lika avslappnande, thank god för i-pads säger jag bara.


Därefter tog vi tunnelbanan in till stan och gick i några butiker med barnen. Efter lunchen tog vi oss till Humlegårdens lekpark. Barnen hittade nya kompisar och vi trides i parken hela 3 timmar! Efter det gick vi till Kungsträdgården för en välförtjänt glasspaus.


Vi tog oss ännu till rum för barn för att läsa böcker och leka lite. Superlyckat det också, dessutom blev det filmvisning också där. Vi stannade kvar tills de stängde för dagen.


Då vi skulle åka till hotellet såg vi att de också hade en interaktiv utställning för barn på gallerie 5 på kulturhuset, perfekt program för följande dag alltså. Innan vi somnade som stockar blev det ännu middag nära hotellet och en sväng via matboden.

Följande morgon åkte vi till Kulturhuset igen för att kolla på utställningen med Pettson och Findus, Mamma mu, Nase osv. Så BRA! Utställningen håller på till mitten av september, är gratis för barn och vuxna betalar ynka 40 kr för inträde. Rekommenerar varmt, perfekt för barn upp till kanske 7-år.


Vi kunde ha sysselsatt oss många fler dagar i Stockholm men tyvärr så var det dags att åka hem med Viking igen.

Eskilstuna och Parken Zoo

Från Linköping åkte vi vidare till Eskilstuna där vi besökte Parken Zoo som har en nöjespark, djurpark och ett utebad. Vi hann inte med utebadet fast det var en varm dag, eftersom hela stället stängde redan kl.18.
Många åk, lite lekpark och många djur blev det i parken zoo för oss. Parken lämpar sig allra bäst för små barn, perfekt redan från typ 2-5 åringar för det fanns en hel del åk i nöjesparken som var riktade till småttinga
Eskilstuna överraskade oss med en otroligt vacker kväll. Vi var rätt hungriga så vi åt vid restaurangen Y-Won vid vårt hotell som var jättebra. Ingenting var omöjligt för dem och maten var så god, för att inte tala om efterrätten med jordgubbar.Vi vaknade upp till en solig dag, tog en liten promenad och såg att torget såg trevligt ut. Där fanns gräsmatta och solstolar och program och spel för olika åldrar. Barnen hoppade också på stenarna vid vattnet på torget och den yngsta halkade såklart i. Tur att vi hade byteskläder och skor! 


Vi var också en sväng via traktormuséet där man fick kliva och pröva att sitta i traktorerna. Roligt för barnen.


Eskilstuna var charmigt, hit kunde jag tänka mig åka igen eftersom vistelsen mestadels gick åt till Parken Zoo nu. Efter traktorerna åt vi lunch med bekanta och åkte sedan vidare till resans sista etapp: Stockholm.

Sweden roadtrip

Hemma igen efter en vecka i Sverige med bilen. Vi tog för ovanlighetens skull Viking Line till Stockholm, lite tråkigt för barnen var det och mindre hytter men det var ju bara en natt så det gick ju bra. Maten på Ala carte var åtminstone toppen! En liten släng av sjösjuka med äldre barnet under nattens gung men tur att det gick om rätt så fort.


Från Stockholm körde vi till Kolmården och körde en hel dag med djur, shower, åk och Bamses värld.


Vi bodde på Vildmarkshotellet som senast och tog oss till spa för kvällsbad, det var minsann en helt galen show med massor av människor. Men vi klarade det och barnen somnade som stockar på kvällen.

Ett glas vin på balkongen blev det också, men ganska kyligt blev det på kvällen. Men vyn är så fin!

Då man  bor på hotellet så får man ta del av dundertimmen dvs. man kommer in till Bamses värld en timme innan Kolmården öppnar. Det lönade sig verkligen för då kunde man åka alla attraktioner utan att köa och när klockan väl blev 10 gick vi raka vägen till linbanan för att åka den igen, och det lönade sig verkligen. Knappt någon kö alls var det. Tummen upp!

Sedan blev det Kulmården och barnens lantgård ännu innan vi var klara med dagen och åkte vidare till Linköping. Dag 2 på Kolmården blev en halvdag för oss, men det var precis lagom.Linköping bjöd på strålande väder och fika i blomstrande trädgård. En sån härlig sommarkväll som man önskar sig att alla sommarkvällar skall vara.

Stranden

Det härligaste med Alcudia är nog stranden, och att det finns restauranger där man kan sitta med fötterna i sanden.

Här kommer lite tips på några favoriter:

Playero är ett mysigt ställe vid kanalen som tyvärr dagtid kan ha lite dålig service, men på kvällen är det prima. Hit brukar vi gå för att äta glass och dricka något kallt.


Lite mindre ställen på stranden är La Pepita och Floridita. Floridita har samma ägare som Bellavista i hamnen (där vi åt flera gånger under resan) och är smyckad med drömfångare och drömmiga parasoll medan La Pepita har drar längre strået i bra service.

Floridita

La Pepita


Royal beachclub var också mysig,  och låg precis vid Fun parken där barnen var och lekte flera gånger.


Åh, längtar tillbaka!

Kul för barnen i Alcudia

I Alcudia finns några favoriter för barnen som jag tänkte tipsa om.

På Bellevue området finns en tivoli dit vi gått nu tre år i rad. Det är ganska litet men räcker lagom för en kvälls underhållning.


En annan favorit är Fun Park som ligger i Muro (Ses Fotges) Där finns trampoliner, olika hoppslott och liknande. För 7€ får man hoppa och leka så länge man orkar. Det här blev vår resas favorit!


Rancho Grande ligger en bit utanför Alcudia i Santa Margalida. Det har varit ett kul utfärdsmål, men i år tycker jag faktiskt att det var mycket sämre än tidigare år. Det fanns mindre djur och det var på något sätt ovårdat. För oss blev det ett snabbt stop med en glasspaus. Helt ok, men sämre än tidigare som sagt.

Det finns en del små lekparker här och var, favoriten för våra barn var nog ändå klätterställningen i hamnen. 


I hamnen finns också en hel del underhållning för barn som plockas fram om kvällarna. Bl.a. Trampoliner och ett vikingaskepp.

Shopping i Palma

Jag har shoppat tidigare i Palma men aldrig på ett shoppingcenter. Nu åkte vi till FAN, ett fräscht shoppingcenter nära flygfältet. Vi åkte faktiskt två omgångar dit för det fanns en hel del att kika på. Varm rekommendation för FAN, inte minst för Primark där jag hittade den sötaste powebanken.